Egyéb kategóriaKerti gépek

Hogy működik az ágdaráló?

Spread the love

Ha épp azon gondolkozol, hogy vásárolj egy ágaprítót, de nem tudod miképp működik és miképp használhatod, akkor jó helyen jársz. Röviden bemutatjuk ebben a cikkben, hogy mit kell tudni róla és mire kell figyelned vásárlás során.

Több néven is említik ezeket a gépeket, mi most a komposztáló/ágdaráló gépekre fókuszálunk. Ezek azok a masinák, amik arra szolgálnak, hogy a kertben összegyűlt növényi anyagokat kisebb darabokra aprítsák, hogy aztán mulcs anyagként vagy komposztba felhasználhatóak legyenek.

Ezek a gépek egész évben, de különösen ősszel, a kert letakarítása során fognak hihetetlen jó szolgálatot tenni. Ahelyett, hogy a kukában vagy a tűzön végezné a sok-sok értékes növényi anyag, egyszerűen csak pár centis darabokra apríthatod, ami aztán a komposzton néhány hónap alatt gazdag anyaggá alakul.

Olvasd el cikkünket a komposztálásról

Erőteljes motorral rendelkeznek (2000+ wattos gépet nézz mindenképp!), melyek a pengeéles késeket forgatják. A legtöbb gép automatikusan behúzza az ágakat, ezzel is szavatolják a biztonságot. Azt javasoljuk, hogy olyan terméket válassz, amely rendelkezik automatikus behúzóval, rengeteg időt megspórolhatsz vele.

Talán fontosnak tűnik a gyűjtő mérete, de véleményünk szerint ez kevésbé mérvadó. Szinte minden képen egyszerűen eltávolítható a gyűjtő, nagyjából annyira bonyolult, mint egy fűnyíró fűgyűjtőjét leszedni. Még a legkisebb gyűjtők esetében is sok idő, mire megtelnek, tehát nem kell percenként le-fel pakolászni. Ne ez legyen a fő szempont a választásnál. Sőt, ha fix helyen van a kertben, akkor egy kis kreativitással akár megoldhatod azt is, hogy ne kelljen gyűjtőt használni, hanem közvetlenül mondjuk egy talicskába, vagy akár egyből a komposztra kerüljön a ledarált anyag.

Amit inkább meg kell nézned a kiszemelt gépen, hogy mekkora a maximálisan darálható ágak átmérője. Egy kb. 3-4-5 centiméres átmérő már jónak tekinthető, a legtöbb kerti ág ezzel már kezelhető lesz. Ami ettől is vastagabb, azt célszerűbb nagyjából 30 centis darabokra vágnod – akár láncfűrésszel is – és mondjuk egy jó kis szalonnasütés során felhasználni.

Az ágdarálóban az erős motor hajtja a késeket, amik párosával vannak, így könnyedén darálják le néhány centiméteres darabokra a torokba töltött anyagokat. Fontos tudnod, hogy elég hangos gépekről van szó, így mindenképp használj hallásvédőt, illetve szemvédőt is, hisz az ördög sosem alszik.

Tekintsd meg komposztáló, ágdaráló gépeinket ide kattintva

A levágott, összegyűjtött ágakat lehetőség szerint még friss, nyers állapotban próbáld meg ledarálni, azonban ilyenkor is adagolj folyamatosan száraz ágakat is. Ezek ugyanis menet közben felszívják a nedvességet, így elkerülhető, hogy a gép belsejében feltapadjanak az apró darabok.

Miután végeztél mindennel, akkor is érdemes néhány adag száraz ággal “leöblíteni”, majd pedig egy kis ideig járasd még üresen a gépet, hogy megszabadulj a kések között maradt aprítéktól. Ezután – szigorúan kikapcsolt/áramtalanított állapotban!!! – szedd szét a gépet és egy finom kefével tisztítsd meg a belsejét, a késeket és a kidobó nyílást is. SOHA ne tisztítsd folyó vízzel, pl. slaggal, ez károsíthatja a gépet.

Hasznos volt a cikk? Nyomj egy likeot, küld tovább ismerőseidnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük