BarkácsolásEgyéb kategória

Pár gondolat a sarokcsiszolóról

Spread the love

A sarokcsiszolót bátran sorolhatjuk a top 3 legsokoldalúbban használható szerszám közé, hiszen azon kívül, hogy egy jó koronggal szinte bármit elvághatsz vele még rengeteg egyéb ház körüli teendőben irtó hasznos tud lenni.

Mire használható a flex?

Egyrészt ugye a nevéből adódóan csiszolásra. Az alkalmazott tartozéktól függően finomabb polírozási munkákat is végezhetsz vele. A magas fordulatszámnak (percenként több ezer, esetleg 10 ezer fölötti fordulat) köszönhetően gyönyörűen sima felületeket képes összehozni. Simává varázsolhatsz vele egyenetlen beton felületeket, vagy akár forrasztás, vágás után sorjás, recés fém felületeket is. Itt is a felhelyezett korong szab gátat csupán annak, hogy mire képes a sarokcsiszolód.

A sarokcsiszoló könnyedén vágja a fémet

A sarokcsiszoló könnyedén vágja a fémet

Megoldható vele például a kerítés fém részeinek, vagy a fa elemeknek a csiszolása is, ha le szeretnéd azokat festeni. Ugyancsak jól alkalmazható fémfelületek esetében, ha a rozsdafoltokkal szeretnél valamit kezdeni. Ess neki bátran egy jó csiszolóval és meglepően hamar kezelheted a felületet. Na és ne feledkezzünk meg természetesen a vágásról. Szinte minden anyaggal elboldogul – legyen szó fémről, csövekről, lapvasakról, könnyedén viszi őket.

Ugyancsak szépen tudod vágni akár a betont is, ha a szükség úgy hozza. Nem áll ellent neki a fa sem. Egy erőteljes géppel, a megfelelő vágólappal pikkpakk átviszi a deszkákat, léceket is. Sőt, ha burkolnod kell otthon, akkor segítségével kiváltható akár a csempevágó is.

Ejtsünk néhány szót a tárcsákról

Ahogy már említettük, számtalan lehetőség áll előtted, a barkácsboltok polcai roskadoznak a különböző flex korongoktól. Szerencsére néhány szabvány segít eligazodni. A leggyakrabban használt korongok a zöld, piros és a kék színűek, ezek anyagukban és átmérőjükben megegyeznek, csupán a vastagság az, amiben eltérnek.

A zöld színű sarokcsiszoló korong kő (tégla, beton, cserép, csempe stb.) vágására szolgál.
A piros színű korongot fém csiszolására tudod használni.
A kék színű pedig fémek vágására lett kitalálva. Nem is bonyolult, igaz?

Egy jó flex megfelelő tárcsával a csempével is elboldogul

Egy jó flex megfelelő tárcsával a csempével is elboldogul

Csiszolásra 4-6 milliméter, míg vágásra 2,5-3 milliméter vastagságú korong ajánlott, ezt ellenőrizd mindig a csiszolókorong dobozán.

Van pár dolog, amit még tudnod kell a csiszolókorongokról a színükön kívül. Általában mindegyiken találhatsz egy hasonló jelölést: 180*6*22,2 100 m/s max RPM 12.000/min

Az első adat milliméterben a következőt jelenti: a tárcsa átmérője * a tárcsa vastagsága * a furat átmérője.

A 100 m/s a tárcsa maximális kerületi sebességét jelenti.

Az utolsó szám a maximális fordulatszámot, amin belül még biztonsággal használható az.

Fontos – ha olyan géppel rendelkezel, aminek a fordulatszáma nagyobb, mint a tárcsa maximális fordulatszáma, akkor NE használd hozzá azt a tárcsát, ugyanis balesetveszélyes! Ugye nem kell mondani, hogy egy percenként 10 ezres fordulatszámon pörgő tárcsa mire lehet képes, ha ne adj’ Isten elszabadul?

Ha van rá lehetőséged, akkor érdemes olyan sarokcsiszolót beszerezni, amelyik fordulatszám szabályzóval is rendelkezik, ezzel még sokoldalúbban tudsz dolgozni és nő a felhasználható tárcsák száma is.

Hogy kell felhelyezni a tárcsát?

Elsőre talán buta kérdésnek tűnik, hisz ránézésre pofonegyszerű művelet, ám mégsem az. A korábbi készülékek esetében ez egy picit macerás, hiszen két spéci szerszám is jár(t) hozzájuk. Az egyikkel a hajtótengelyt kell rögzíteni, hogy ne forduljon el, míg a másikkal a tárcsarögzítő anyát kell meghúzni. Azonban a korszerűbb gépek esetében már semmi ilyesmire nincs szükség, egyszerűen csak a rögzítőgombot benyomod, az anyát meghúzod kézzel és már kész is.

Természetesen fontos itt is megemlíteni, hogy áramtalanított készülékkel végezd ezt a műveletet! Legyen kihúzva a konnektorból, vagy legyen eltávolítva az akksi míg tárcsát cserélsz!

Egy másik fontos eleme a sarokcsiszolónak a fogantyú, hiszen jó munkát csak úgy lehet végezni, ha tényleg kézreáll a szerszám. Általában a készülék oldalán helyezkedik el, természetesen ez cserélhető, így bal- és jobbkezesként is használhatod a gépet. Az átszerelés pofonegyszerű, 1-2 percnél tovább nem tart. A modernebb gépek esetében rezgéscsillapító borítást kap a markolat, ezzel is növelve a kényelmet, hiszen nagyon nem mindegy, hogy mennyire rezonál be a kezedben a flex, pláne ha órákig kell használnod.

Rengeteg ház körüli tevékenységnél használható

Rengeteg ház körüli tevékenységnél használható

Szép és jó az eddig elhangzott sok információ, de mégis mi alapján válassz a piacon (és webshopunkban) elérhető rengeteg sarokcsiszoló közül?

Álljon itt tehát néhány szó a legfontosabbak számokról, funkciókról, amiket érdemes megnézned, mielőtt döntesz. Egy sima alapgép esetében, amely nem rendelkezik semmilyen speciális funkcióval nincs túl sok néznivaló. Az egyik alap jellemző, amit ezeknél meg kell nézned az a fordulatszám. Értelemszerűen minél magasabb fordulatszámra képes a gép, annál gyorsabban, hatékonyabban tudsz dolgozni vele.

Az újabb modellek már rendelkeznek fordulatszám szabályzóval is, ami kifejezetten hasznos, hisz vannak olyan munkák, amelyek nem igényelnek magas fordulatszámot, illetve fentebb említettük, hogy minden tárcsának megvan a maximális fordulatszáma amin belül még lehet használni azt. Ugyancsak érdemes aktívan használni ezt a funkciót olyankor, ha az adott felület megkívánja ezt. Például a hőre érzékeny anyagok esetében nem szerencsés a legmagasabb fordulatszámon pörgetni a masinát, mivel ez egyúttal rengeteg hőt is termel (örülj neki, ha nem értél még hozzá véletlen egy frissen elvágott vascsőnek), ami megolvaszthatja az anyagot és tönkremehet az, amit épp javítani szeretnél.

Egy másik nagyon hasznos funkció a lágyindítás. A nevéből talán kitalálható, hogy mire is szolgál, de jobb ha leírjuk. Tehát ha a sarokcsiszoló lágyindítási funkcióval is rendelkezik, akkor a fejlett elektronika nem azonnal pörgeti fel maximális fordulatszámra a gépet, hanem szép fokozatosan növeli a terhelést. Ez két dolog miatt is hasznos. Egyrészt nem fordulhat elő, hogy figyelmetlenségből túl korán kapcsolod be a flexet, ami így max fordulaton szinte kiugrik a kezedből. A másik, hogy csökkenti az esélyét annak, hogy a hirtelen áramfelvétel miatt lecsapja a biztosítékot.

Szeretnél sarokcsiszolót rendelni? Itt találod Akkumulátoros sarokcsiszolóinkat, ha pedig Elektromos sarokcsiszolót szeretnél azokat ide kattintva rendelheted meg

Hasznosnak találtad a cikket? Nyomj egy lájkot, ha igen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük