Florárium, üvegház a szobában!

Spread the love

Novemberben már a kitartóbb növénybarátok figyelme is inkább a beltér felé fordul, az ilyenkor rendszerint zord idő, és a korán érkező naplemente nem teremtenek ideális feltételeket a kültéri elfoglaltságokhoz. Az ősz végén és télen sokkal komfortosabb a szobanövények ápolásával foglalkozni, a kihívásokat vagy éppen az érdekességeket keresők pedig általában keresnek maguknak valami újszerűt, különlegeset, nem szokványosat. Ilyen lehet a florárium is!

De vajon mi az a florárium?

A kifejezés talán nem túl ismert, pedig maga az elképzelés keveseknek ismeretlen. A florárium kissé leegyszerűsített módon fogalmazva egy olyan akvárium, amiben víz és halak helyett termőközeg és növények vannak!

A valóságban ennél persze összetettebb dologról van szó, hiszen az edény alakja, mérete, a beültetett növények típusa és a kiegészítő dekoráció függvényében szinte végtelenek a lehetőségek, így a florárium kialakítása és a benne élő növények nevelése egy remek, hosszan űzhető hobbit jelenthet azoknak, akik télen is szeretnének elmerülni a növényekkel való foglalatosságban.

A florárium alapja az edény, ez sokféle lehet, például kehelyszerű, poharat formázó üvegedény, szögletes vagy éppen sokszögű átlátszó edény, de akár a már nem aktívan használt, hagyományos akvárium is megfelelő.

Érdemes tudni, hogy hazánkban évek óta törvény tiltja a hobbiállatként nevelt halak gömbakváriumban való tartását, így ahol régen ilyen volt használatban, most újra elő lehet venni!

A megfelelő edény beszerzése után a következő lépés a talaj kialakítása!

A közegnek igazodnia kell az ültetni kívánt növények igényeihez, így ebben a fázisban azt is kell dönteni, hogy milyen lakókkal szeretnénk benépesíteni a mini üvegházat. A kaktuszoknak és pozsgásoknak a laza, homokos közeg, vagy a kertészetekben kapható kaktuszföld a legjobb.

A párakedvelő növények más elvárásokkal rendelkeznek, számukra elsőként az edény aljára vékony réteg kavicságyat, vagy agyaggolyókat kell szétteríteni, majd erre kerülhet a termőföld. Ezáltal a gyökerek nem fognak a vízben állni, ugyanakkor a párolgás kellő mértékű lesz. Érdemes ezt a trükköt szinte minden típusú beültetés esetén alkalmazni. a florárium sajátossága ugyanis, hogy alul nem lyukas, így az esetleg túlzott mennyiségű öntözővíz nem tud hol távozni.

A kavicsréteg a talajszint alatt tartja majd a nedvességet, így kivédhető az érzékenyebb fajoknál a pangóvíz miatti berothadás. A növények mellé természetesen egyéb dekoráció is kerülhet, sőt, úgy lesz igazán egyedi a florárium, ha kreatív módóon dekoráljuk ki a növényegyüttes melletti területeket.

Felhasználhatóak színes kövek, szép kavicsok, kagyló-, és csigahéjak, vagy mutatós faágak, színes vesszők. A florárium kiváló dekoráció lehet gyerekszobába is, hiszen látványos és izgalmas kompozíció. Ebben az esetben a növények mellé társulhatnak játékfigurák, például állatkák, szuperhősök vagy éppen dínók, így igazi kedvenc lehet a kicsik számára is a növényeken alapuló látványelem.

A florárium természetesen ugyanúgy igényli a gondoskodást, mint bármely más növényegyüttes, ezért az üvegben élő zöldeket is rendszeresen kell öntözni, adott esetben növényvédelmi teendők is akadhatnak, és fajtól függően metszési feladatok is adódhatnak.

Fontos tudni, hogy az üvegedényben mindeképpen párás és meleg lesz a klíma (minél szűkebb az edény nyílása, annál inkább) ezt pedig figyelembe kell venni az öntözéseknél, valamint még a kezdeteknél, a növényfajok összeválogatása során is!

A florárium haladó változata a szobai vízikert, ami már ténylegesen ötvözi az akváriumok és a hagyományos növénytartás jellemzőit. A vizes florárium esetében magasabb, öblösebb edényre lesz szükség, hiszen bizonyos magasságú víznek bele kell férnie.

A kialakítás során elsőként legalulra 4-5 centiméter vastagon faszén törmeléket kell leteríteni, ez fogja megakadályozni az algásodást, majd erre kerülhet a 8-10 centiméter vastag humuszos virágföld. Az így előkészített aljzatba lehet ültetni a növényeket, de vigyázat, csak és kizárólag vízparti, mocsári fajok jöhetnek szóba, hiszen a víz behelyezése után a speciális körülményeket csak ezek a növények fogják tolerálni.

A florárium növényeinek gondozásához néha különleges eszközök kellenek majd, például hosszú csipesz és olló, valamint a tisztítást, főleg az üveg belső oldalán, mindig csak vegyszermentes, környezetbarát tisztítószerrel szabad elvégezni.

Az öntözést mindig lágy vagy lágyított vízzel szabad csak elvégezni, a kemény csapvízből hamar ásványi anyagok rakódnak majd le az üveg falára, bemattítva, elhomályosítva azt. Az edényt a növények olykor kinőhetik, ha nincs más megoldás, az ilyen túlburjánzott példányoknak keresni kell új lakhelyet, a helyükre pedig újabb apró növényke kerülhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük