Női kerékpár hölgyekhez méretezve

Spread the love

A női kerékpár nemcsak a színében lehet eltérő a férfiaknak gyártott modellektől. Tény, hogy a hölgyek körében is egyre népszerűbbé vált a kerékpározás az elmúlt évek során. A gyártók pedig ennek megfelelően igyekeznek minden igényt kielégíteni a kerékpárok terén. Hiszen, ha megnézzük a webáruházak kínálatát, egyértelműen kiderül, hogy ugyanolyan számban készülnek női MTB-k, városi, trekking és országúti biciklik is a hölgyeknek, akárcsak a férfiaknak.

A női kerékpárok igazodnak a testfelépítéshez

Lehet, hogy első ránézésre a férfi és a női bringák szinte teljesen megegyező képet mutatnak a nyilvánvaló eltéréseken kívül, mint mondjuk a szín és egyes kiegészítők, azonban a váz méretezése sokkal lényegesebb szempont. Azok a gyártók, akik valóban odafigyelnek a felhasználói igényekre, a kerékpárok tervezésekor számításba veszik a női test anatómiáját is. A hölgyek testfelépítése arányaiban eltér a férfiakétól, amiből levonható a következtetés, hogy nekik egy némileg eltérő biciklivázra van szükségük a kényelmes és hatékony kerékpározás érdekében. Többnyire rövidebb törzzsel, ugyanakkor hosszabb lábakkal rendelkeznek, mint a férfiak. Más gyártók szerint, elég csupán a kormány és az ülés kialakításán változtatni annak érdekében, hogy az megfeleljen a női felhasználóknak.

Városi női kerékpárok klasszikus formatervezéssel

Hogyha létezik olyan női kerékpár, amit könnyű felismerni, az a city bike. A vázkialakítás mellőzi a felső csövet. Ennek hála nem kell átlépni és szoknyában is lehet tekerni. Ezeknél a bringáknál az elsődleges szempont a maximális komfortérzet. Ehhez járul hozzá a széles, jól kipárnázott ülés és az emelt kormány. A kényelmen kívül, a praktikum is lényeges, ezért általában sárvédővel, csomagtartóval és kosárral felszerelve érkezik. Nem igényel különösebb karbantartást, mivel a városi közlekedés kevésbé terheli a szerkezetét. Kitűnő választás egy kis kikapcsolódáshoz, ugyanakkor praktikus szállítóeszközként is megállja a helyét a kisebb bevásárlások alkalmával.

Hogyha jobban szemügyre vesszük a női MTB, trekking és cross modelleket, összeségében mindegyikről elmondható, hogy megegyeznek a felső cső alacsonyabb elhelyezésében, a könnyebb átlépés érdekében. Ez mit sem változtat a használhatóságukon és a felszereltség minőségén. Egyszerűen egy ilyen bringán ülve a hölgyek kényelmesebb, a testi adottságaiknak megfelelő keretek között kerékpározhatnak. Mert mi történik akkor, hogyha a nemek kerékpárt cserélnek? Természetesen mindketten képesek lesznek az akadálymentes haladásra. Viszont ugyanaz a táv egy nőnek férfi biciklivel már sokkal megterhelőbb lehet és ez fordítva is igaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük