Elektromos hőlégbefúvó

Spread the love

A hagyományos, kézi hőlégfúvó külsőre egy egyszerű hajszárítónak tűnhet, ám ettől sokkal többet tud. Tartósan képes magas hőmérsékleten üzemelni, ipari területeken alkalmazzák, ott, ahol gyorsítani kell a száradást (falfelületek, ragasztott anyagok), illetve egyes termékeink nem csak egy-egy ponton, hanem akár az egész helységben képesek emelni a hőmérsékletet. Ugyancsak ebben a kategóriában találod elektromos hősugárzóinkat is. Görgess lejjebb és válaszd ki, hogy milyen területre alkalmas hőlégfúvóra van szükséged.

Mire jó a hőlégfúvó?

Talán az egyik legalulértékeltebb barkácsgépet tisztelhetjük szegény hőlégfúvó személyében. A legtöbb háztartásban van egy-egy jó fúró, esetleg sarokcsiszoló, ne adj’ Isten még a szerszámok között megtalálhatunk egy dekopírfűrészt is, ám ha körbekérdezel ismerőseid között, tízből jó ha egy rendelkezik ilyennel. Megpróbáljuk itt röviden összefoglalni, hogy miért járnál jól mégis ezzel a szerszámmal.

Hogy működik a hőlégfúvó?

Alapvetően pontosan ugyanúgy, ahogy a hajszárító is, tehát a motor által hajtott ventillátor a beszívott levegőt egy fűtőtesten áthajtja, a kiáramló levegő pedig meleg lesz. Na jó, nem meleg, 500-600 fokos forróságot kapsz, ami természetesen az újabb gépek esetében szabályozható. Némely gép esetében 2 fok között választhatsz, másoknál szakaszosan tudod ezt állítani. Ezáltal megoldható az, hogy a kezelendő anyaghoz igazítod a hőmérsékletet, elkerülve ezzel azt, hogy megégjen, megolvadjon, vagy bármilyen formában károsodjon.

Milyen területeken használható a hőlégfúvó?

A hajszárítós analógiánál maradva adja magát a szárítás, mint funkció. Érdemes a legalacsonyabb hőmérsékleten kezdeni a műveletet, ezzel megelőzve azt, hogy a hirtelen hősokk miatt kárt okozz. Használhatod festék, ragasztó szárítására, sőt, ha cserélhető a fej, akkor tudsz játszani azzal is, hogy egy pontot vagy egy nagyobb sugarú felületet szeretnél kezelni. Télen a különböző eljegesedett dolgokat is megolvaszthatod vele, de itt is nagyon figyelj a fokozatosságra. Ha egy napok-hetek óta jéggé dermedt anyagra rányomsz hirtelen egy 600 fokos forró levegőt, az nem biztos, hogy a legjobb ötlet.

Meglepőnek tűnhet, de forrasztani is tudsz vele. De csak addig nézel furán, míg meg nem súgjuk, hogy az ón olvadáspontja 230 fok, míg ugye a mi kis gépünk 600 fokot produkál. Mivel megolvaszthatod vele az ónt, ezért tudsz forrasztani, és “anti-forrasztani” is, magyarán a korábban összeforrasztott elemeket szét tudod választani. Természetesen ez már a hákolás kategória, ha valamilyen elektromos kütyüt akarsz otthon javítani, akkor használj azért rendes forrasztót ehhez.

Műanyagok kezelésére is tökéletesen használható. Egybefüggő műanyag darabok, műanyag csövek egész könnyen formálhatóak egy kis meleg hatására. Itt se árt ha egy kicsit gyakorolsz előtte, hogy jól el tudd találni a pontos hőmérsékletet és a melegítési időt, nehogy a végén görbébb cső helyett folyékony csövet kapj, az kevésbé hatékony.

Ragasztó, festék eltávolításra is használható amellett, hogy a felvitelnél segíti a gyorsabb száradást. A megfelelően felhevített festék meglepően könnyen eltávolítható, legyen szó akár arról, hogy a falat kell levakarni teljesen vagy ha egy bútort szeretnél újrafesteni. Ugyanígy jól működik az üveg felületekre ragasztott ilyen-olyan matricák, ragacsok eltávolítása is. Irtó sok kapirgálást megspórolhatsz, ha előtte célzottan kezeled a gépeink hősugarával a felületet.

Ha dolgoztál már bármilyen gyári munkában, akkor tudod, hogy ott is nagyon sok helyen használják, főképp műanyag termékek esetében. (fóliák zsugorítására például, élek elsimítására és hasonló tevékenységeknél, amikor kell, hogy egy kicsit meggyengítsék az anyagot, hogy a kívánt módon viselkedjen)

Nagyszerűen lehet vele sterilizálni szinte bármit. A magas hőmérséklet pillanatok alatt elpusztítja a kórokozókat, ez különösen ott hasznos, ahol nem szívesen használnál vegyszereket, vagy egyszerűen nincs rá mód. (Fontos – gyerekjátékok esetében NEM javasolt a használata, a megolvadó műanyag esetében nem lehet tudni biztosra, hogy nem kerülhet-e utána a gyermek szájába valamilyen mérgező vegyület!)

Különböző DIY, kreatív blogokon millió és egy felhasználást lehet még találni, sajnos cégünk kevésbé kreatív férfiakból áll, így mindet nem próbáltuk még ki. Ha rendelsz tőlünk egyet, akkor kérlek írd meg majd, hogy mire használtad fel 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük