Könnyítsd meg az életed rotakapával

Spread the love

Talán az egyik legfárasztóbb és legnehezebb kerti munkák közé tartoznak a különböző földmunkák. Akár kicsi, akár nagy kerted van, időről-időre meg kell mozgatni a földet ahhoz, hogy ne legyen teljesen betömörülve, hogy ne váljon beton keménnyé. Erre a feladatra találták ki a rotációs kapát, vagy más néven kapálógépet. Akár a magágy kialakításáról, akár a vetés előkészítéséről van szó, mindenképp nagy hasznát fogod venni földeden egy jó minőségű robi kapának.

A megfelelően átmozgatott talaj azon kívül, hogy érzésre is morzsalékosabb, könnyebben kezelhetőbb lesz egy olyan pluszt is kap, hogy a kapatag által felaprított talajrögök közé levegő kerül, könnyebben eljut a víz így a gyökerekhez, ezáltal nem fog elpárologni olyan könnyen (így rengeteg vizet megspórolhatsz) és a növények is jobban fejlődnek, mivel a gyökerük könnyebben talál utat, a tápanyagot pedig könnyebben tudja felvenni egy lazább szerkezetű talajból.

Amit robikapaként ismersz az csak az egyik szelete a földművelő gépeknek, néhány típust meg kell különböztetni felhasználási terület szerint.

Kiskertbe, illetve lazább talajhoz elégséges lehet egy kisebb, 3-4 lóerős kapagép is, azonban ha kemény, kötött a talaj, akkor már 5-6-7 lóerős gépben érdemes gondolkodnod nagy területhez (0,5 hektártól fölfelé) nem biztos, hogy a kapálógép lesz a megoldás. Ehhez a mérethez túlságosan lassú haladást ad és keskeny kapanyomot is hagy.

Már akár 2000 négyzetméter fölött is érdemes inkább egy ráülős gépbe beruházni, mert nagyon hamar meg fogod utálni a munkát amennyiben “drasztikus” beavatkozás kell, akkor pedig a talajmaró jöhet szóba, ami a kapálógéppel szemben jóval mélyebben mozgatja át a talajt.

Tehát tisztáztuk, hogy neked rotációs kapára van szükséged. Hogyan tovább?

Először is el kell döntened, hogy benzines, vagy elektromos hajtást szeretnél-e.

Mikor célszerű elektromos robikapát vásárolni? A legfontosabb, hogy legyen honnan áramot szedni. Jellemzően akkor jó választás az elektromos verzió, ha csak a ház mögötti pár tíz – pár száz négyzetméternyi kiskertet szeretnéd megművelni. Ekkor hosszabbítóval könnyedén tudsz áramot vételezni és viszonylag hamar végzel is területtel.

Benzines kapagépet akkor vásárolj, ha vagy eleve minden egyéb géped is benzines, ekkor ugye feleslegesen nem kell bonyolítani az életed. A másik eset az, ha nincs lehetőséged áramot venni sehonnan, mert mondjuk nincs a telekre vezetve, túl nagy területet művelnél meg, amihez nem elég a hosszabbító, vagy egyszerűen csak nagyobb, erősebb gépre van szükséged.

Általánosságban elmondható, hogy az elektromos változatok inkább a “hobbi” kategóriába esnek. Félreértés ne essék, ezek is teszik a dolgukat, ám ahogy egy favágó se indul neki az erdőnek egy akkus láncfűrésszel, úgy egy komolyabb feladatra is elkélhet egy néhány lóerős gép. A benzines gépek magasabb árkategóriát képviselnek, ugyanakkor több kiegészítővel szerelhetők fel, plusz ugye megadják a mozgás szabadságát.

Szintén fontos szempont még a megművelendő területen lévő talaj anyaga, szerkezete. Laza, porhanyósabb talaj esetében elégséges lehet egy könnyebb, egyszerűbb, elektromos rotációs kapa is, ám az összetömörödött, agyagosabb, keményebb talajnak már jobb ha egy nagyobb önsúlyú, erősebb gépet választasz.

További megválaszolandó kérdés, hogy szeretnéd-e például közúti forgalomban használni, vagy pótkocsit vontatni vele? Értelemszerűen itt az elektromos változat szóba se jöhet, a benzinesből pedig a kézi kuplungos változatok lesznek az ideálisak, ugyanis a röpsúly kuplungos verzió balesetveszélyes, erre figyelj!

Mennyire kesze-kusza a terület? Vannak gyümölcsfák, vannak nem egyenes vonalak, amin végig kell haladni? Ha a válasz igen, akkor hasznos funkció a hátrameneti funkció. Ennek hála nem kell kirángatni a sarokból, kényelmesen be tudod engedni mélyen, majd egy mozdulattal hátramenetbe kapcsolva kijön magától.

Hogyan célszerű használni a rotációs kapát?

Néhány tippet, javaslatot is adunk neked, hogy még jobban ki tudd használni a gépet. A következőkben főképp a kiskertek tulajdonosainak igyekszünk néhány tanácsot adni.

Alapvetően a tavaszi időszak az, amikor elő kell venni a fészerből a rotációs kapát, ám hasznos lehet ősszel is igénybe venni a segítségét. Ősszel, miután letisztítottad a kertet fel kell ásnod azt. Enélkül tavaszra a hó, az eső annyira összetömörítené a talajt, hogy vért izzadnál, mire egy szem hagymát el tudsz dugni.

Miután felástad, és már csak nagy göröngyök maradtak, akkor érdemes a nyár folyamán elhasznált tápanyagokat pótolni. Erre több megoldás is kínálkozik, a legtökéletesebb a jó öreg istállótrágya. Ha van lehetőséged rá, akkor négyzetméterenként egy-egy talicskányi trágya csodát fog tenni a földdel. Ha nem tudsz ilyet szerezni, akkor legalább komposztot teríts el a területen, vagy végső esetben műtrágyát is használhatsz. Miután a göröngyös földre szórtad, menj végig a rotációs kapával a kerten, hogy mélyebbre dolgozd ezeket, így a téli nyugalmi állapotban be tudnak épülni a talajba.

McCulloch MFT85-700R kultivátor fotója

Miután felszáradtak az utolsó hófoltok is és nem ragacsos, latyakos a föld és eltudod kezdeni az ültetést, akkor ismét magadhoz kell ragadni a robikapát. A téli hideg addigra már az esetleg megmaradt nagyobb göröngyöket is szétmorzsolta, ekkor át kell mozgatnod ismét a földet, hogy porhanyós, könnyen mozgatható, jól szellőző legyen. Amennyiben van rá módod, akkor célszerű ismét valamennyi komposztot a területre juttatni, ez ártani semmiképp sem fog.

A trágyával már óvatosabban bánj. Közvetlenül ültetés előtt nem célszerű kihelyezni és a talajba dolgozni, viszont ha már érett trágyád van, vagy néhány hetet tudsz még várni akkor ezt is nyugodtan elterítheted. A műtrágya esetében a gyártó utasításait kövesd minden esetben.

Ügyelj a sebességre. A kapa akkor működik megfelelő fordulatszámon, ha nem kell “tolni” és nem is kell utána szaladnod, hanem kényelmes tempóban, egyenletesen tudsz utána sétálni. Ezt neked kell kitapasztalnod. Arra viszont figyelj, hogy túl magas fordulatszám ne legyen, főleg ne száraz talaj esetében. Ez károsíthatja a talaj szerkezetét.

Hecht 750 benzines kapálógép

Válaszd meg helyesen a kapatagok számát! Alapszabályként annyi elmondható, hogy minél kötöttebb a talaj, annál kevesebb kapatagra lesz szükséged. Egy viszonylag laza, porhanyós talaj esetében nyugodtan fel lehet szerelni az összeset, hisz itt már csak átmozgatásra van szükség. Tömör talajnál azonban pont az ellenkezője kell, ha feltennéd mindet, akkor egyszerűen csak gyilkolnád a motort. Egy több tízezer forintos gép esetében ezt azért érdemes elkerülni 🙂

Kell gazolni rotálás előtt vagy sem?

Sajnos erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, attól függ… Amennyiben egy dzsumbujjal nézel farkasszemet, akkor nem biztos, hogy egyből a rotációs kapát kell elővenni. Ha teljesen szűz a terület és most vonnád művelés alá, akkor nem igazán tudod megúszni az ásást, a rotációs kapa oda kevés lesz. Ha már korábban is kiskertként volt használva, akkor pedig azon múlik, hogy mennyi és milyen típusú gaz nőtt ki. A szálas, hosszú szárú növények problémásak lehetnek, ezek feltekerednek ugyanis a kapára, állandóan le kell állítani és kiszedegetni a rácsavarodott szárakat.

Ha terülő növényekről van szó, akkor egyszerűbb a dolgod, ezeket nyugodtan bele lehet kapálni a földbe. Viszont itt fontos, hogy tudd, hogy mikor hoznak magot ezek, hisz ha ezeket a magokat beledolgozod a talajba, azzal több kárt csinálsz mint hasznot. Szóval ebben a témában nehéz igazságot tenni, ezt neked kell kitapasztalnod, hogy mennyire tudsz szépen haladni egy gazosabb területen.

Hasznosnak találtad a cikket? Nyomj egy Likeot ha igen vagy küld tovább ismerőseidnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük