Megéri az elektromos bicikli vagy elektromos robogó vásárlás?

Spread the love

Erre nagyon röviden a válasz igen. Viszont nyilván bemondásra te sem hiszed el, szóval röviden bemutatnánk miért éri meg számodra egy jó minőségű elektromos motorkerékpár vagy akkumulátoros kerékpár. Ebben a rövid kis szövegben igyekszünk megmutatni a termék előnyeit és hátrányait, hogy könnyebben dönthess.

Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja?

Hogy működik az elektromos kerékpár pontosan? 

Ahogy a nevéből is egyértelmű, egy nagy kapacitású, ugyanakkor könnyű akkumulátorral vannak felszerelve ezek a járművek, melyek – akárcsak pl. egy Tesla esetében – egy elektromos motort hajtanak. Ennek hatalmas előnye, hogy már az első pillanattól maximális teljesítményt képesek leadni. Míg egy benzines motor esetében szépen játszani kell a váltóval, hogy megfelelően gyorsulhass, az elektromos motor azonnal teljes erővel gyorsít. Amíg egy hagyományos járgány esetében szép fokozatos gyorsulás van, addig az új fajta elektromos gépek szinte kilőnek. Ezt kicsit szoknod kell, ugyanakkor városban roppant kényelmes és hasznos – és nem utolsósorban roppant szórakoztató tud lenni, ha biciklivel legyorsulod a melletted pöfögő autókat is.

Meg kell különböztetni a biciklit és a robogót működési szempontból.

A pedelec kerékpár esetében az elektromos motor nem helyetted dolgozik, hanem téged segítve. Ezeket a kerékpárokat is kell tekerni, akárcsak a hagyományos változatot, viszont a motor rásegít erre, így sokkal kisebb erőt kell kifejtened. Nagyobb távolságokat tudsz megtenni kifulladás nélkül, dombnak-hegynek felfelé sem kell lihegned, soha nem látott könnyedséggel fogsz suhanni. Megerőltetés nélkül suhanhatsz egész nap a városban, vagy versenyre kelhetsz akár egy profi biciklissel is. Ezek tehát csupán elektromos rásegítésű kerékpárok, amiket igazából bárkinek jó szívvel ajánlunk. Az idősebb, esetleg kevésbé jó formában lévő emberek újra élvezhetik a természetben való suhanást is, ezeknek hála akár hosszabb túrákat is be lehet iktatni.

Az elektromos robogó egy kicsit más tészta. Ez tulajdonképpen egy sima robogó, egyedül a “hajtómű” tér el az utcán látható daraboktól. Városi használatra, de akár két település között is tökéletesen működik. Halk, nagyon jól gyorsul, nem kell benzinkútra rohangálni vele, egyszerűen csak nap végén töltőre dugod, mint a telefonod szoktad és reggel suhanhatsz tovább vele.

Itt jön egyből a kérdés, hogy kell-e jogosítvány ezekhez? Nos a KRESZ elég egyértelműen fogalmaz.

Kerékpárnak számít  – és így nem igényel jogsit – minden olyan kétkerekű jármű, amelyet emberi erővel hajtasz és maximum 300 Wattos motoros rásegítés van.
Segédmotor-kerékpárnak a maximum 4 kW teljesítményű hajtással rendelkező járművek minősülnek.
Mindkét esetben mindegy, hogy milyen energiaforrás van (tehát, hogy elektromos vagy belsőégésű).

Bővebben: az elektromos kerékpárhoz kell jogosítvány?

Ökölszabály – ahol van pedál az kerékpár és nem kell jogsi, amelyiken nincs pedál az pedig a robogókkal megegyező elbírálás alá esik.

Mennyit lehet menni velük?

Ismét ketté kell szedni a kategóriában lévő járműveket. Az elektromos biciklik kb. 10 Ah kapacitással rendelkeznek, amennyiben csak rásegítésre használod az akksit, akkor ezzel nagyjából 60-80 kilométert tudsz megtenni egy töltéssel. Az újabb fejlesztésű pedelecek intelligens módon, folyamatosan figyelik, hogy milyen erősen tekersz és ennek megfelelően adagolják a kakaót, így csak akkor üzemel, ha valóban szükség van rá. Tehát például hegynek felfelé jobban besegít, így számodra érzésre semmi nem változik, ugyanolyan könnyedén kell tekerned, mint korábban sík terepen. Ugyanígy kis pluszt ad, ha mondjuk már kezdesz fáradni egy hosszú út végén és lassulnál – ekkor feléled a motor és ad számodra egy kis pluszt.

Ezzel szemben a robogó, ahogy feljebb is írtuk, “igazi” robogóként működik. Tehát folyamatosan az akkumulátorról üzemel a jármű, emiatt pedig nagyobb akksira van szüksége természetesen. Átlagosan 20 Ah-ás akksijával kb. 65 kilométert tudsz megtenni, nagyjából 40-50 kilométeres sebességgel. Városon belül tökéletes eszköz, mellyel egy csepp izzadtság nélkül tudsz haladni még araszoló forgalomban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük