Mit foglal magában a szivattyútechnika?

Spread the love

Ha a szivattyúzásra alkalmas eszközök karbantartásról, szervizről, kiegészítők beszerzéséről vagy szerelvényekről van szó, akkor bizony ezek a szivattyútechnika területéhez tartoznak. Egyrészt a szerkezet még hatékonyabb üzemeltetéséhez mindig szükség lehet további eszközök beszerzésére, legyen szó különböző kiegészítőkről, szerelvényekről, vezérléshez kapcsolódó nyomáskapcsolóról, esetleg a védelmet szolgáló berendezésekről. Másrészt egy esetleges meghibásodás esetén jó is, ha hamar beszerezhető a hiányzó alkatrész. Összegyűjtöttük, mi mindent érdemes tudni a szivattyútechnika világáról!

Bár alapvetően bonyolultnak tűnhet mindez, amikor laikusként az ember egyszerűen csak szeretné megkönnyíteni az életét egy szivattyú használatával például a kertben, azonban nem kell minden alkatrész és kiegészítő beszerzéséről egyedül dönteni. Ugyanis ha a szivattyútechnika kiegészül a szakmai segítséggel, akkor bátran bízhatja magát a kapott tanácsokra. 

A különböző kiegészítők nagyban növelhetik a szivattyú élettartamát!

Függetlenül attól, hogy milyen feladatot bíz az ember a megvásárolt szivattyúra, általánosan elmondható, hogy időről időre lényeges figyelemmel kísérni a különböző kiegészítők és szerelvények állapotát, valamint az sem árt, ha felkerül egy nyomásérzékelő vagy egy motorvédelmi, illetve szárazon futás elleni védelmi kapcsoló is a teljes megbízhatóság és kényelem érdekében.

Ráadásul a szivattyútechnika területén mindez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a komolyabb kiegészítők mellett, – amelyekre szüksége lehet hosszú távon egy szivattyú üzemeltetése kapcsán – a kínálatban többek között például gázolajszivattyú tartozékok, tömlők, flexibilis csövek, fittingek, úszókapcsolók, tartályok, tartálybelsők, menettömítések, valamint szűrők és betétek is helyet kapnak.

Ezekre rendszerint egy-egy kopás, elhasználódás vagy meghibásodás kapcsán lehet szükség, ugyanis egy ilyen kiegészítő vagy szerelvény beszerzése nagyban megnövelheti a szerkezet élettartamát is. 

Szivattyúvezérlés

A szivattyú vezérléséhez használatos eszközök jellemzően szerkezet védelmét szolgálják számos különböző téren. Ennek lényege, hogy anélkül lehet működtetni azt, hogy ehhez figyelni kellene, hol tart éppen a munkafolyamat és manuálisan ki és be kellene kapcsolni közben bármit. Ide tartoznak a különböző motorvédők, amelyek elsősorban villamos motorok be- és kikapcsolását, valamint túlterhelés elleni védelmet segítik.

A szóban forgó motor névleges üzemi áramát e kiegészítő által a lehetséges tartományos belül, a homlokoldalon található forgatógombbal folyamatosan van lehetőség állítani. Vagyis egyetlen beállítás után ez a művelet is megy a maga útján. Mindezek mellett hasznos ha van kéznél egy nyomáskapcsoló is, ez ugyanis nagyban hozzájárul a szerkezet automatizálásához.

Meghibásodás esetén

Amennyiben valamilyen meghibásodásra gyanakszik és nem a rendes ütemben történik a működés, akkor természetesen azonnal le kell állítani a szivattyút és mielőbb szervizbe kell vinni. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy nem csak ilyen helyzetben érdemes átnézetni szakemberrel a szivattyút. Ugyanis ha hibátlanul működik, akkor is érdemes kétévente szervizbe vinni, hiszen minél bonyolultabb egy készülék, a sok mozgó, forgó alkatrész miatt annál több benne a meghibásodási lehetőség.

Ez pedig nem csak a szivattyú élettartamát növeli, de ha időről időre szakemberek vizsgálják meg az alkatrészek kopottságát és ellenőrzik a leginkább sérülékeny részeket, a váratlan meghibásodás esélye is minimálisra csökkenthető. 

Vagyis a szivattyútechnika számos területet foglal magába. Gyakorlatilag ide tartozik minden, amihez alkatrészre vagy kiegészítőre van szükség a szivattyúzás világában, legyen az a komfortot szolgáló extra, rutin karbantartás vagy éppen valamilyen hiba kijavítása.

A legjobb termékekért keresd fel a Szivattyúalkatrész.hu áruház kínálatát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük